Csatárlánc segítünk segíteni!A Csatárláncról

Csatárlánc – Segítünk segíteni!

Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetének oktatói és hallgatói 2010-ben, a nagy borsodi árvizek idején keltették életre a Csatárlánc nevű önkéntes kezdeményezést. Az árvízvédelmi, majd a hónapokon át tartó kármentesítési munkálatok után a Csatárlánc önkéntes csoport tevékenysége átalakult, és „anyaintézménye” hagyományaiból, szellemiségéből kiindulva fő irányként a nehéz sorsú gyerekekkel való foglalkozást jelölte meg. A közösség tagjai három alapvető célt tűztek maguk elé: 
  • az észak-kelet magyarországi régióra fókuszálva önkéntes megmozdulások szervezése, 
  • egy hosszú távon is életképes (akcióképes, mozgósítható) önkéntes online közösség kiépítése,
  • a fiatalok (elsősorban a leendő pedagógusok és a miskolci középiskolások) társadalmi problémák iránti érzékenyítése, illetve önkéntességgel kapcsolatos attitűdjeik, motivációik formálása.
2011-től rendszeresen nyújtunk segítséget és szervezünk különböző programokat – többek között – gyermekvédelmi intézményekben élő, illetve tartós kórházi kezelés alatt álló gyermekek számára. A miskolci Aranyhíd Lakásotthonban hetente két alkalommal segítenek önkénteseink.  
 
A Csatárlánc és a Tanárképző Intézet 2003-ban közösen kapcsolódott a Norvég Civil Alap által támogatott és a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány által koordinált Demokrácia iskolája (DeMo) című projekthez, melyben 13 civil szervezettel dolgozunk és gondolkodunk együtt a demokratikus értékek/készségek és az önkéntesség elterjesztése érdekében. 
 
A Csatárlánc nem jogi személy (de rendelkezik demokratikus elveken alapuló működési szabályzattal és koordináló csoporttal), nem kezel pénzt, nem fogad pénzbeli adományokat, nincsenek szervezeti működési költségei, kizárólag önkéntesek alkotják. A Csatárlánc célja elsősorban annak elősegítése, hogy a támogatásra szoruló emberek és az önkéntes segítők egymásra találjanak. Ezt fejezi ki a Csatárlánc jelszava is: „Segítünk segíteni.”
 
Kapcsolat:
Karlowits-Juhász Orchidea │csatarlanc@gmail.com │06-30-826-2069