Csatárlánc segítünk segíteni!események

Hírek, felhívások

Ökumenikus Nyílt Nap 2016

2016. Május 07.

2016-os Ökumenikus Nyílt Napon a „Szelfizz botsáskával!” plakátjaink sok kíváncsi középiskolást csaltak a bölcsész standhoz, ahol mindenkinek feltettük ugyanazt a kérdést: „Vajon mi köze lehet a botsáskáknak az önkéntességhez?”

A vicces találgatások után megkérdeztük a diákokat, hol teljesítették 50 órás iskolai közösségi szolgálatukat, majd elmeséltük, hogy a Miskolci Egyetemen is van közösségi szolgálat, annyi különbséggel, hogy itt nem kötelezően, hanem önkéntes alapon működik, és zárásként egy magyar-angol nyelvű tanúsítványt kapnak a résztvevők. És itt jön a képbe a botsáska :) Ugyanis azt is elmeséltük, hogy a nehéz sorsú gyerekek számára szervezett beszélgetős, kézműves, mesélős, főzős, sportolós, kirándulós önkéntes programjaink mellett – főleg az Állatok Világnapján – állatokat is viszünk lakótelepi ovikba, családból kiemelt gyerekeket nevelő lakásotthonokba, gyermekkórházban tartósan gondozott gyerekekhez. A gyerekek körében egyik legnépszerűbb programunk a sáskasétáltatás :)

Ha a Miskolci Egyetemen tanulsz, és szívesen önkénteskednél szervezett keretek között, kapcsolódj be te is a Csatárlánc és az ME BTK Tanárképző Intézet önkéntes programjába! Segítünk segíteni! www.csatarlanc.com/tif

További képekért látogass el Facebook-oldalunkra! 

Rovat:

Tanulószoba címmel indította el új kampányát a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA), amely bemutatja, milyen következményekkel jár mindannyiunk számára az, ha a szegénységben élő fiatalok megfelelő képzés hiányában nőnek fel.

A kezdeményezés felhívja a figyelmet arra, hogy bárkinek van lehetősége tenni azért, hogy a szegénységben élő gyerekek méltányos oktatási lehetőségekhez jussanak. Miskolc városának két szervezete, a Csatárlánc és a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézete is csatlakozott a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével megvalósuló országos kampányhoz.

A Tanulószoba kampány célja, hogy információt nyújtson a mélyszegénységben élő kiskorúak helyzetéről, valamint azokról a szervezetekről és civil kezdeményezésekről, amelyek a problémát felismerve már most küzdenek azért, hogy a gyerekek és fiatalok lehetőséget kapjanak a tanulásra. 

A Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetének oktatói és hallgatói 2010-ben, a nagy borsodi árvizek idején keltették életre a Csatárlánc nevű önkéntes kezdeményezést. Az árvízvédelmi, majd a hónapokon át tartó kármentesítési munkálatok után a Csatárlánc önkéntes csoport tevékenysége átalakult, és „anyaintézménye” hagyományaiból, szellemiségéből kiindulva fő irányként a nehéz sorsú gyerekekkel való foglalkozást jelölte meg.

2011-től rendszeresen nyújtanak segítséget és szerveznek különböző programokat – többek között – gyermekvédelmi intézményekben élő, illetve tartós kórházi kezelés alatt álló gyermekek számára. A miskolci Aranyhíd Lakásotthonban heti rendszerességgel segítenek a Csatárlánc önkéntesei. 

Mit takar a Tanulószoba kampány?

A tanuláshoz való jog alapvető emberi jog, azonban ma Magyarországon a becslések szerint többszázezer gyerek él olyan körülmények között, amelyben a minőségi tanulás szinte lehetetlen. Április 12-én, 12 órakor a Csatárlánc, a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézete és a DIA bemutatják azt az installációt, amely a mélyszegénységben élő gyerekek életkörülményeit jelképezi. Olyan otthonokat képzeljünk el, ahol nincs fűtés vagy áram, nincs fürdőkád vagy penészesek a falak, ahol a bútorzatot néhány ágy jelenti – de íróasztalra már nem telik. Az installáció ezeket az otthonokat szimbolizálja kis házak formájában. 

Az installáció kihelyezése mellett önkéntesek vesznek részt egy játékban, amely egy egyszerű szimuláció segítségével megmutatja, hogyan választ el minket egymástól az, ahová születtünk. A játékosok pár perc erejéig egy másik ember bőrébe bújnak: egy fővárosi egyetemistáéba, egy fogyatékos gyermekét nevelő konyhai kisegítőjébe, egy menő szórakozóhely tulajdonosáéba. Mindenki egy vonalról indul, de a játékosok úgy haladnak előre, hogy milyen lehetőségeik illetve korlátaik adódnak az életben. 

A játékhoz bárki csatlakozhat április 12-én, 12 órakor a Miskolci Egyetem C/1-es épületének III. emeleti folyosóján, ahol az installáció április 17-ig megtekinthető.

További információ: tanuloszoba.eu

Rovat:

Kiállítás Sopronban

2012. okt 23.
A nemzetközi építészeti díjas sopronbánfalvi pálos-karmelita kolostorban október 31-ig látogatható az a fotókiállítás, amelyet a miskolci Csatárlánc civil szerveződés országos fotópályázatából rendeztek. 
„Mentsük meg a szentléleki pálos kolostorromot!” címmel nyitották meg a soproni történelmi és műemléki jelentőségű épületben a kiállítást 2012. október 2-án. A tárlaton a miskolci Csatárlánc civil szervezet részletesen bemutatja a tavaly ősszel kezdett, a Bükkben található szentléleki pálos kolostorrom megmentéséért indított akciójának részleteit. 
Az akció érdekessége, hogy az önkéntesekből álló szervezet segítségével elindulhatott a rom feltárása, a feltárt részek konzerválása, illetve az omlásveszély miatt 2007 óta lezárt templomrész omladozó diadalívének rekonstrukciója. 

A tárlaton bemutatásra kerülnek az "Épített örökség és fotográfia" című fotópályázat szakmai zsűrije által díjazott és kiállításra javasolt fényképek. A Csatárlánc fotópályázatának célja az volt, hogy a pályázók dokumentálják és művészi látásmóddal is megmutassák a felújítás helyszínét, és általában véve is felhívják a figyelmet az épített örökség védelmére.

A Miskolc Megyei Jogú Város támogatásával megvalósult soproni tárlatot Karsai Gábor, a kolostor épület igazgatója méltatta, és Murvai Ervin fotográfus nyitotta meg.

A kiállítás október 31-ig tekinthető meg Sopronbánfalván. 

Rovat:
CSATÁRLÁNC KÖNYVESPOLC
A Csatárlánc önkéntesei 2012. október 2-án
egy mindenki által szabadon használható könyvespolcot állítottak a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetének folyosóján. 
 
A könyvespolc könyvei szabadon használhatók, elvihetők, megtarthatók, visszahozhatók,
más könyvekkel pótolhatók. 
Mivel szeretnénk kezdeményezésünket hosszú távon fenntartani, ezért kérjük, te is segíts könyvespolcunk állokmányának gyarapításában.
 
Mindenféle könyvet szívesen veszünk, amire már nincs szükséged, és amiről úgy gondolod, hogy mások számára érdekes, hasznos lehet.
 
A könyveket a Tanárképző Intézet irodájában adhatod le, önkéntes segítőnknél, Majorosiné Hajdu Zsuzsannánál,
aki vállalta a könyvespolc folyamatos gondozását. 
 
Elérhetőségünk: 46/565-228, team@csatarlanc.com

A Csatárlánc Könyvespolc a 

Direct-Print 

támogatásával jött létre. 

 

Könyvespolcunkról írták:
Rovat:
A Csatárlánc önkéntesei
minden érdeklődőt szeretettel várnak
augusztus 19-én egész nap tartó
ingyenes rendezvényükre!
 

Helyszín

Miskolcon a Papszer utca és a Rákóczi utca 
közötti lépcsősor, illetve annak környéke.
Lépcsőfesztivál
Lépcsőfesztivál
A fesztivál helyszínén a Csatárlánc önkéntesei adományokat gyűjtenek a Bükk-hegységben található szentléleki pálos kolostorrom megmentéséért.
 
A rendezvény fő támogatója
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata.
 
 

Program

10:00  – 15:00 Bábelőadások, gólyalábas mutatványosok, játszóház, arcfestés
és számos más kreatív program kicsiknek, nagyoknak
 
14:00 – Miskolc Mágnes énekesei
15:00 – Vaga Banda: Vándormutatványosok
16:00 – Miskolci Musical Műhely
17:00 – Szabó Gabi Quintet
18:00 – ClaXoTon Quartet
19:00 – Szekeres Adrien
20:00 – Jazz Line
21:00 – Green Beetz beatbox csapat
22:00 – Vaga Banda: Tűzszelídítők
 
 
További információ:
Karlowits-Juhász Orchidea:
team@csatarlanc.com, 30/826-2069

Rovat:

Lezárult az "Épített örökség és fotográfia" című fotópályázatunk, melyre 67 pályázótól összesen 248 pályamű érkezett. A beküldött képek közül szakmai zsűri választotta ki a legjobban sikerült alkotásokat. 

A zsűri tagjai voltak: Bán András műkritikus, Murvai Ervin fotográfus és Rostás László Ybl-díjas építész. Ezúton is köszönjük a munkájukat! 

Az alábbiakban a zsűri által díjazott, illetve az "Épített örökség és fotográfia" című kiállításon bemutatásra javasolt képek láthatók. 

A közönségdíjról a szavazás a Facebookon zajlik augusztus 2-ig. 

Munka Zsófia: Majdnem tükörkép
(II. kategória, a nyertes kép) 
Mann Judit: Ködkáprázat
(II. kategória, a zsűri különdíja)  
Budavári Krisztina: Őskohó
(II. kategória, a zsűri különdíja)  
Vass István Balázs: FARKAS_vége 
(II. kategória, a zsűri különdíja)  
Spéder Ferenc: Támasz 
(I. kategória, a zsűri különdíja)  
Szántó Kinga: Múlt - jelen - jövő (I. kategória, a zsűri különdíja)

Szántó Kinga: Múlt - jelen - jövő
(I. kategória, a zsűri különdíja)

Homonnay Tóth Zsuzsa: Szentlélek, kolostorrom (I. kategória) Homonnay Tóth Zsuzsa: Szentlélek, kolostorrom
(I. kategória)
Kurucz Attila: Oszlopok (I. kategória) Kurucz Attila: Oszlopok
(I. kategória)
Kurucz Attila: Simogató fények (I. kategória)

Kurucz Attila: Simogató fények
(I. kategória)

Varga Tamás József: Ének (I. kategória) Varga Tamás József: Ének
(I. kategória)
Homonnay Tóth Zsuzsa Szentlélek, kolostorrom, panoráma (I. kategória) Homonnay Tóth Zsuzsa Szentlélek, kolostorrom, panoráma
(I. kategória)
Papp Béla: Pilisszentlélek (II. kategória) Papp Béla: Pilisszentlélek
(II. kategória)
Papp Béla: Budapesti kolostor (II. kategória)

Papp Béla: Budapesti kolostor
(II. kategória)

Németh Ferenc: Éjszaka (II. kategória) Németh Ferenc: Éjszaka
(II. kategória)
Mahalek János: A természet keretében (II. kategória) Mahalek János: A természet keretében
(II. kategória)
Hercegfalvi Zoltán: Árny-vég-játék (II. kategória) Hercegfalvi Zoltán: Árny-vég-játék
(II. kategória)
Bán Olivér: Füzérradvány, kastélykert (II. kategória) Bán Olivér: Füzérradvány, kastélykert
(II. kategória)
Pataki József: A hit ereje (II. kategória) Pataki József: A hit ereje
(II. kategória)
Gotyár József: Égiháború (II. kategória) Gotyár József: Égiháború
(II. kategória)
Dudás Tímea: Szakcs (II. kategória) Dudás Tímea: Szakcs
(II. kategória)
Mann Judit: Aréna (II. kategória) Mann Judit: Aréna
(II. kategória)
Rovat:

A Csatárlánc szeretettel meghívja az „Épített örökség és fotográfia” című fotókiállítás ünnepélyes megnyitójára!

Helyszín: Miskolci Galéria, Rákóczi-ház, Kondor-terem
(Rákóczi út 2.)
Időpont: 2012. augusztus 2. 17 óra
Munka Zsófia: Majdnem tükörkép
A kiállításon
Bujnovszky Tamás fotográfus alkotásai,
az „Épített örökség és fotográfia” című fotópályázat díjnyertes képei és a szentléleki pálos kolostorrom történetét bemutató fotósorozat tekinthető meg.
 
A tárlatot Dobrik István művészettörténész és Pusztai Tamás régész nyitja meg.
Közreműködik: Ács Ferenc hegedűművész.
A kiállítás a szentléleki pálos kolostorrom megmentéséért a Csatárlánc önkéntesei által szervezett kulturális rendezvénysorozat része.
 
A kiállítás 2012. szeptember 1-ig tekinthető meg, a Miskolci Galéria nyitvatartási idejében.
A kiállítás fő támogatói:
Miskolc Megyei Jogú Város
Miskolci Galéria
 
Rovat:

Önkéntes munka nyárra!

2012. jún 13.
 

Építsünk együtt kolostort! Egyetemisták, középiskolások jelentkezését várjuk önkéntes munkára!

A miskolci Csatárlánc önkéntes csoport (régészek és építészek közreműködésével) régészeti feltárást és műemléki állagvédelmi munkálatokat szervez a Bükk-hegységben fekvő szentléleki pálos kolostorrom megmentése érdekében. A helyszíni munkálatok 2012. május 16-án kezdődtek. A szeptemberig tartó munkákhoz önkéntesek, önkéntes csoportok jelentkezését várjuk.

Itt a helyed, ha
  • ha te is hozzá szeretnél járulni egy pusztulásra ítélt, csodálatos műemlék megmentéséhez,
  • ha érdekel a régészet és a műemlékvédelem,
  • ha középiskolásként ilyen irányban szeretnél továbbtanulni,
  • ha régész-, történész-, építész-, antropológus hallgatóként szakmai tapasztalatot szeretnél szerezni,
  • vagy ha csak egyszerűen kellemesen és egyben hasznosan szeretnél eltölteni pár nyári napot, hetet a város zajától távoli, vadregényes környezetben.

Nemre és korra való tekintet nélkül várjuk az önkénteseket. Mindenki számára találunk ügyességének és teherbírásának megfelelő munkát.

Részletes felhívásunk és a munkálatok időbeosztása az alábbi linkről tölthető le:
 
Jelentkezés és információ:
Karlowits-Juhász Orchidea (Csatárlánc): 30/826-2069, team<kukac>csatarlanc.com 
 
Információ szakmai kérdésekkel kapcsolatban:
Szörényi Gábor, régész, az ásatások vezetője: 30/313-4926,
Kosdi Attila, építész, a műemlékvédelmi munkálatok vezetője: 30/535-0648.
 
Ebbe a csodálatos, vadregényes környezetbe várjuk az önkénteseinket!
 
Rovat:

A miskolci Csatárlánc önkéntes csoport (régészek és építészek közreműködésével) régészeti feltárást és műemléki állagvédelmi munkálatokat szervez a Miskolc közelében fekvő szentléleki pálos kolostorrom megmentése érdekében. A helyszíni munkálatok 2012. május 16-án kezdődtek. A szeptemberig tartó munkákhoz önkéntesek, önkéntes csoportok (cégek és magánszemélyek) jelentkezését várjuk. 

A város zajától távol eső, vadregényes környezetben szervezett önkéntes munka kiváló lehetőség a munkahelyi csapatok belső kohéziójának erősítésére, az együttműködés fejlesztésére és a csapathatékonyság növelésére. És nem utolsó sorban kiváló alkalom arra is, hogy egy-egy cég aktívan részt vállaljon a társadalmi felelősségvállalásban, azzal, hogy hozzájárul egy pusztulásra ítélt műemlék megmentéséhez, megőrzéséhez.    
 
Nemre és korra való tekintet nélkül várjuk az önkénteseket. Mindenki számára találunk ügyességének és teherbírásának megfelelő munkát. 
 
Részletes felhívásunk és a munkálatok időbeosztása INNEN tölthető le.
 
A cégek jelentkezését ide várjuk:
 
Karlowits-Juhász Orchidea
team<kukac>csatarlanc.com 
 
Ebbe a csodálatos, vadregényes környezetbe várjuk az önkénteseinket!
Rovat:

Szentlélek, 1930 (Illyés Bertalan felvétele)

Archív fotókat keresünk, melyek a Bükkben található szentléleki pálos kolostorromot ábrázolják. A képeket a szentléleki kolostor megmentéséért szervezett rendezvénysorozatunk keretében egy fotókiállításon szeretnénk bemutatni a Miskolci Galériában 2012 augusztusában.
 
Akinek a birtokában van ilyen műemlékfotó vagy akár családi fénykép, és szívesen hozzájárulna vele kiállításunkhoz, kérjük, jelentkezzen! A képeket természetesen biztonságosan tároljuk, azokért felelősséget vállalunk, és a kiállítást követően épségben visszaszolgáltatjuk tulajdonosuknak.
 


A következő elérhetőségen lehet jelentkezni:
 
Karlowits-Juhász Orchidea 
http://csatarlanc.com/
team@csatarlanc.com
30/826-2069
Rovat: