Csatárlánc segítünk segíteni!Szentléleki kolostormentés

AZ ITT TALÁLHATÓ INFORMÁCIÓK EGY KORÁBBI, MÁR LEZÁRT
PROJEKTÜNKRE VONATKOZNAK!

A szentléleki pálos templom- és kolostorrom megőrzése

Kolostor Fotopalyazat Koncertek Üvegzseb Események Munkálatok Médiafigyelő Támogatóink Image Map

Van egy különleges hely a Bükkben, amely többünk szívébe beitta magát: Szentlélek, az itt álló csodálatos 14. századi pálos kolostorrommal. A templom falai ma is magasan állnak, azonban aki járt mostanában arra, láthatta, hogy kövei vészesen omlanak, és gyönyörű gótikus boltívét már csak az alátámasztás tartja. 

       

2011 októberében elhatároztuk, hogy megmentjük a pusztulástól ezt az impozáns műemléket, és ennek érdekében 2012 szeptemberéig tartó jótékonysági rendezvénysorozatot szerveztünk.


A felvételt a Duna Televízió készítette.

Két fő célt határoztunk meg:

1. Az egyik cél a kolostor templom részének a megmentése. A templom leglátványosabb részlete, a szentélyt a templom hajójától elválasztó diadalív a megsemmisülés határán van. A diadalívet alkotó faragott kövek lehullottak, az ív fölötti falszakasz rövidesen le fog omlani. A történelemmel dacoló szentélyfal végveszélyben van. A templom (diadalív) állagmegóvási munkái a bonyolult, technikaigényes és balesetveszélyes munkafolyamatok miatt csak szakértőkkel végezhetők el, de önkéntesek segítségére is sok lehetőség és nagy szükség lesz.

2. A másik cél a kolostor megmentése és bemutatása. A kolostor kiszolgáló helyiségei és a templom együtt alkották a kolostort. Az erdőben megtelepülő szerzetesek önfenntartásuk érdekében a hitélet mellett intenzív gazdálkodást folytattak. A templom és a kolostor együtt alkottak egy „működő” egységet. Ezért tűztük ki célul a kolostor állagmegóvását, bemutatását. A bemutatás első lépése a részben föld alatt megbújó, csak kőrakások, dombok által jelzett falak régészeti feltárása.  A feltárást követően a falakat konzerválni kell. A konzerválás leghatékonyabb módja a ráfalazás, a feltárt falak kb. 1 m magasságú megemelése. Ezzel a módszerrel elérhető, hogy érzékelhetővé válik az egykori kolostor alaprajza, a szobák, a közlekedők, az udvar helye, méretei. Bejárhatóvá válik az egykor magas falakkal határolt együttes. A feltárásban a Herman Ottó Múzeum régészei, a műemlékvédelmi hivatal (BAZ Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Iroda) szakemberei és önkéntesek fognak részt venni. A falvédelmi munkálatokat Kosdi Attila építészmérnök, műemlékvédelmi szakember irányításával szakemberek és önkéntesek fogják elvégezni közösen.